Cuketové placky - základný recept
Ingrediencie:
- 1 kg cukety
- soľ, čierne korenie, drvená rasca - 1/4 kávovej lyžičky
- 2-3 strúčiky cesnaku
- čerstvé bylinky - bazalka, oregáno - ak nemáte po ruke, môžu byť aj sušené
- 2-3 vajcia
- 5-6 lyžíc hladkej múky
- slnečnicový olej na vyprážanie
Postup:
- Cukety nastrúhame - ak sú mladé a šupka je mäkká, môžeme aj so šupkou. Inak ich najskôr ošúpeme a veľké cukiny zbavíme jadierok. Nastrúhané cukety v miske posolíme, premiešame a necháme postáť 5 minút.
- Korenie a rascu pridajte podľa svojej chuti.
- Cukety pustili šťavu - vyžmýkame ich.
- Všetky ingrediencie zmiešame v miske a pečieme na panvici v rozpálenom oleji. 1 polievková lyžička kopcom = 1 placka, lyžičkou kopček roztlačíme na panvicu, na približne 1 cm hrubú placku. Keď začnú hnednúť okraje, skontrolujeme prevracačkou, či je placka zdola upečená a prevrátime ju na druhú stranu.
Cuketové placky sú najlepšie čerstvé, uchovajú si svoju chrumkavosť. Tým, že pri príprave z cukety vyžmýkame šťavu, dáme priestor chrumkavosti. Ak šťavu z nich nevyžmýkate, budú trochu mäkšie hneď po dopečení. No ako každé placky, ak ich napečiete veľa a podávate neskôr, už vychladné, budú už potom mäkké.
Nastrúhaná cuketa
- Nastrúhané cukety v miske posolíme, premiešame a necháme postáť 5 minút. Keď cukety pustia šťavu, vyžmýkame ich (nad miskou, a šťavu zlejeme, alebo priamo nad umývadlom, nech si uľahčíte prácu). Tým, že pri príprave z cukety vyžmýkame šťavu, dáme priestor chrumkavosti.
- Ak máte mladé cukety, môžete ich nastrúhať aj so šupkou. Špičkoví kuchári si radi vyberajú mladé cukety aj preto, že takmer nemajú jadierka. Ak používate väčšie, viac vyrastené cukety, špičkoví kuchári radia jadrovníky pred spracovaním cukety tiež odstránť. Pretože práve tá časť sukety, kde sú uložené jadierka, má trošku inú štruktúru, je viac šťavnatá. Ak ju vykrojíte, zase dáte väčší priestor chumkavosti.
- Používate na strúhanie cukety manuálne alebo elekrtické strúhadlo? Aj otravné ručné strúhanie môže byť dôvod, prečo sa vám do opakovanej prípravy placiek nechce 🙂
Strúhadlá, krájače, škrabky, špiralizéry - Marika, toto musíš vyskúšať!
Ak máte veľa cukiet v záhradke, ale nechce sa vám strúhať na manuálnom strúhadle každý deň, hoci placky všetci ľúbite tak, že by ste ich každý deň jedli, tak si vyberte elektrický krájač zeleniny, alebo nástavce na strúhanie zeleniny na váš kuchynský robot. Často stačí dokúpiť tie správne nástavce kopmatibilné s vaším kuchynským robotom a potom je to stúhanie už rýchle, bezbolestné a radostné.
Ak naviac nenecháte po strúhaní na strúhadlách zaschnúť zvyšky zelenín, ale hneď ich očistíte pod prúdom tečúcej vody, potom aj čistejnie je bezbolestné.
Jogurtovo-bylinkový dressing
Ingrediencie pre 4 osoby:
- biely jogurt (väčšiš balenie, napr. 320 gramov) - kto chce smoanový, kto chce ešte zdravšie - nízkotučný
- soľ, čierne korenie
- 1/2 citróna
- bylinky - kôpor alebo podľa vašej preferencie - oregáno, bazalka, mäta, koriander alebo petržlenová vňať
Postup:
Buď použijeme mixér a všetky ingrediencie spolu zmixujeme, alebo stačí bylinky nasekať, pridať do jogurtu, pridať 3-4 štipky soli, 3-4 štipky korenia, šťavu z 1/2 citróna a dobre zamiešame.
Obmeny:
- Cesnakový dressing: Pridajte 2-3 pretlačené strúčky cesnaku.
- Horčicový dressing: Pridajte 1/2 kávovej lyžice dijonskej horčice - vtedy môžete vynechať soľ, dijonská horčica je zvyčajne veľmi slaná.
- Kečupový dressing: Pridajte 1 polievkovú lyžicu kečupu. Ak používate jemný kečup, tento dressing obľubujú deti.
- Medový drressing: Pridajte do základného jourtového dressingu s bylinkami lyžicu medu. Nasladlá chuť a trochu viac vitamínov.
Rajčinovo-cibuľový šalát
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 4 rajčiny
- 1 väčšia cibuľa
- soľ, čierne korenie
- olivový olej
- 1/2 citróna
- bylinky podľa vašej preferencie
Postup:
- Nakrájame cibuľu na jemno na kocky. Posolíme - asi 3-4 štipky soli, dobre premiešame a necháme postáť. Cibuľa trošku pustí šťavu a zmäkne, bude potom celý šalát chutnejší.
- Nakrájame na kocky rajčiny, pridáme 3-4 štipky čierneho korenia, 2 lyžice olivového oleja a šťavu z 1/2 citróna. Dobre premiešame a môžeme podávať.
Veľmi chutnú obmenu dostanete, ak pridáte trochu čerstvých byliniek - bazalka alebo oregáno alebo aj mäta. Bylinky = ešte viac vitamínu C, ako by ste čakali.
Veľmi chutný je tento šalát na spôsob gréckeho tzatziki, pripravený šalát zmiešajte s bielym jourtom alebo kyslou smotanou a nemusíte vymýšľať zvlášť dressing.
Fit cuketové placky - cuketové placky s ovsennými vločkami, cuketové placky bez vajca, cuketové placky v rúre, mrkvovo-cuketové placky
Máme pre vás kopec nápadov, ako z cuketovách placiek spraviť ešte zdravšie jedlo. Ak sú tu nepriatelia vyprážania či pečenia v oleji, lebo ho považujú za nezdravé, tak máme pre vás niekoľko tipov:
- Po dopečení cuketové placky položte na papierové kuchynské utierky, prebytočný olej z vyprážania sa do nich vsiakne.
- Pripravte cuketové placky v rúre - stačí ak plech na pečenie vysteliete papierom na pečenie. Odporúčam vám predsa len trošku ho potrieť aj olejom, aby sa vám placky ľahšie z neho zlepili. Pretože cesto je šťavnaté a priľnulo by vám k papieru. Potom máte dve možnosti - buď rozotrieť pripravené cesto na plech v celku a po upečení ho nakráhjať na štvorce, alebo podobne ako na panvici formovať placky púomocou lyžice - tak získate trošku viac chrumkavých krajov. Ak máte radi chrumkavosť, tak ten druhý spôsob je asi lepší. Placky sa už potom neprevracajú, nastavte grilovanie zhora aj zdola.
- Ďalší spôsob je pečenie v teplovzdušnej fritéze. Tak isto vám odporúčame vystlať ju papierom na pečenie a placky trochu postriekať olejom. Výsledok bude veľmi chrumkavý a zdravý.
- Podávajte cuketové placky s jogurtovo-bylinkovým dresingom a zeleninovým šalátom - ak si predstavíte rozloženie zdravého taniera, na ktorom 1/2 majú byť zeleniny a ovocia, 1/4 bielkoviny a 1/4 sacharidy, potom to ľahko dodržíte.
- Ďalšia zdravá varianta je nahradenie obyčajnej pšeničnej hladkej múky ovsennými vločkami, alebo pre ľudí s rôznymi intoleranciami nahradenie pre nich povoleným druhom múky. Ovsenné vločky obsahujú vlákninu, cuketové placky s ovennými vločkami budú ľahšie stráviteľné, nezažijete taký preplnený pocit a útlm po skonzumovaní obeda. Ak použijete jemné vločky, ktoré sú akoby pomleté, tak zmäknú takmer okamžite, ak použijete klasické ovesnné vločky, nechajte cesto 3-5 minúť postáť, aby ovsenné vločky zmäkli a dobre sa s cestom spojili.
- Ak chcete vynechať vajíčka, potrebujete nejaké iné "lepidlo". Väčšinou totiž vajíčka do receptov pridávame na to, aby cesto držalo dobre po kope, aby sa placky pri pečení nerozpadali. Tu môžete zvážiť nastrúhanie placiek na hrubšom strúhadle, nie úplne na jemnom, placky budú lepšie držať pokope. Ak predsa len chcete použiť najjemnejšie strúhadlo, cesto môže byť veľmi krehké a placky sa vám pri pečení môžu rozpadať. Potom namiesto vajec môžete použiť trochu zemiakového alebo kukuričného škrobu, urobia cesto vláčnejším. 1 vajíčko nahraďte lyžicou škrobu.
Čo vám poradia kámoši v krčme, keď túžite po cuketových plackách
Strúhadlo z videa nájdete tu:
V článku sú použité obrázky receptov, obrázky produktov a video:
- Obrázky produktov sú reálne, prevzané z XML feedov Inzerentov v affiliate siete (Dognet, eHub, Affial).
- Obrázky receptov a obrázky pre video boli generované pomocou AI Midjourney, hlasy do videa boli generované pomocou AI ElevenLabs.
Som kuchár typu „čo dom dal“. Veľmi rada pozrám rôzne relácie o varení a veľmi rada pri varení experimentujem. Mám rada jedlá, ktoré sú do pol hodiny hotové (nerátam čas v hrnci či trúbe, keď sa varia či pečú). Najradšej varím zeleninové jedlá a polievky. Nebojím sa kombinovať, nebojím sa koreniť, mám rada štipľavé jedlá. Na cukete ma baví, že je nenápadná, ale dodá mnohým jedlám tie správne šťavnaté grády.